Dyskusja w panelu poświęconym przemysłowi czasu wolego toczyła się pod hasłem: "Turystka kulinarna, czyli przepis na sukces szlaków, imprez i produktów kulinarnych". Liderzy Panelu Anna Somorowska i Hubert Gonera zadbali że to nie mające precedensu spotkanie twórców turystycznych produktów kulinarnych, zaowocowało ustaleniami jak budować narodowy produkt turystyki kulinarnej i deklaracją wspólnego tworzenia Ogólnopolskiego Dnia Kulinariów i Nocy Restauracji. Panel odbył się na pokładzie promu Stena Spirit dzięki gościnności Stena Line. Wśród panelistów znaleźli się znani szefowie kuchni i cukiernicy: Robert Trzópek z Restauracji Tamka 43 w Warszawie, współpracownik Rene Redzepiego - szefa kuchni najlepszej restauracji świata - Kopenhaskiej Nomy, przedstawiciele Polskiej Organizacji Turystycznej: dr. Jacek Olszewski jaki regionalnych organizacji turystycznych: Ela Miczka z Małopolskiej Organizacji Turystycznej, Barbara Salomon-Szympruch ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Pro Carpathia i wielu innych interesujących mówców.